Радев: Щетите от сделката с дълга са за милиарди

872
Радев: Щетите от сделката с дълга са за милиарди

Щетата нанесена на България от сделката с външния дълг е за милиарди щатски долари, заяви бившият финансов министър от кабинета "Костов" Муравей Радев. Поне 2 млрд. долара загуба за България за целия период на сделката до 2015. В началото на мандата си НДСВ замени едни инструменти по външния дълг с други и още тогава имаше еднократни загуби, обясни той.

До средата на 2001 година правителството е изкупувало по-евтино външен дълг в долари - 75 цента за долар и се получавало 25 % редукция на външния дълг. Изкупихме над 200 млн., обясни Радев. В началото на мандата на НДСВ само от обявяването от страна на Милен Велчев, че България ще изкупува външния си дълг стойностите му са се покачили.

В резултат на това те са достигнали до близо 90 цента за долар, т.е налице е оскъпяване за близо 340 млн. долара. Според Муравай Радев от това са спечелили големите международни банки, които притежават голяма част от българския дълг.

Банката, от която е дошъл Милен Велчев Merrill Lynch, е била една от най-активните при сделката, отбеляза той. Става дум за обслужване на външни интереси и за нанесена щета на България. По мое време изкупихме от 2 международни банки външен дълг на България за 17 цента за долар т.е с 170 млн. долара погасихме външен дълг за 1 млрд. долара.

При сделката за външния дълг 835 млн. долара са превалутирани в евро и то в момент, когато долара се е търгувал за над 2 лв. От тогава до сега доларът е паднал с 30- 35 % . Радев отбеляза, че старите облигационни инструменти са имали много ниско лихвено равнище -2.5 -3% .

Новите инструменти с 8.25% на годишна база за доларовите , а за евровите над 7% . Ако се отчете 5% годишна загуба - така България само от това 1. 400 млрд. долара, но като цяло сметката може да е много по-висока.

Радев отбеляза, че в последните години от мандата на кабинета "Костов" Милен Велчев постоянно е идвал във финансовото министерство и е носил неизгодни според специалистите сделки. Към края на 2000 г. Кирил Сакскобургготски също е поискал конфиденциална среща с Радев в качеството му на финансов министър .Той му е предложил операция за външния дълг почти идентична с тази, която извършил баща му по-късно.

Той обясни ,че именно Кирил е бил мениджър на групичката икономисти ,които са дошли с баща му в България да управляват. Той дойде със специалист от Lehman Brothers, заяви Радев. Специалистите тогава са оценили предложението като изключителна опасна и неизгодна за България сделка.

Източник: бТВ/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg