Ръст бележат нетните приходи от автомобили, горива, облекла и медицински стоки

438
Ръст бележат нетните приходи от автомобили, горива, облекла и медицински стоки

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари-юли 2007 г. по съпоставими цени нарастват с 5.1% спрямо същия период на предходната година, става ясно от данни на Националния статистически институт.

Най-голям ръст се наблюдава при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили- 13.7%, резултат от увеличението в двете основни съставни дейности- търговия с автомобили и мотоциклети - 18.4% и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 8.2%, които имат близки относителни тегла и заедно формират над 97% от обема на приходите.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва положителен темп от 8.6%, следствие на реалното увеличение във всички наблюдавани съставни дейности, с изключение на търговията на дребно, извършвана извън магазини, при която има спад от 2.2%. По-висок от средния темп отчитат търговията със стоки за домакинството и битова техника- 10.5% и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 9.3%.

Търговията с текстил, облекло и обувки отбелязва ръст от 8.3%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки - 6.8%. При търговията на едро увеличението е 2.9%, но дейността формира около 70% от обема на приходите и оказва съществено влияние върху общото нарастване.

От структуроопределящите съставни дейности ръст се наблюдава при търговията на едро с машини и оборудване - 18.1%, търговията със стоки за домакинството - 9.9% и неспециализираната търговия на едро - 7.1%, които компенсират намалението в търговското посредничество - 5.1%, търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия - 1.3%, търговията със селскостопански суровини и живи животни - 0.7% и търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) - 0.5%.

През месец юли нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват с 2.3%, в сравнение със същия месец на 2006 г., което се дължи на увеличението, реализирано във всички основни търговски дейности. Най-висок ръст отбелязва търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 10.0%, следвана от търговията на дребно - 5.8%. При търговията на едро е отчетен минимален ръст от 0.2%, който редуцира общия индекс.

Нетните приходи реално нарастват и спрямо предходния месец - 3.1%, резултат от близките положителни темпове, реализирани във всички основни търговски дейности. Увеличението при търговията на едро достига 3.5%, а при търговията на дребно и тази с автомобили и горива - съответно 2.5% и 1.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg