Ръст на оборота при създаване на филми, телевизия и музика у нас

1198
Ръст на оборота при създаване на филми, телевизия и музика у нас

По предварителни данни през третото тримесечие на 2016 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 1.7% спрямо второто тримесечие на 2016 г.

Това намаление изцяло се дължи на дейност „Сухопътен транспорт”, при която се наблюдава спад с 4.3%. Ръст е регистриран при дейностите „Воден транспорт” - с 25.1%, „Пощенски и куриерски услуги” - с 3.5%, „Въздушен транспорт” - с 2.4%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” - с 1.7%. 

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” намалява с 1.0% спрямо второто тримесечие на 2016 г. Спад е регистриран при дейностите: „Далекосъобщения” (5.1%), „Радио- и телевизионна дейност” (4.1%) и „Издателска дейност” (2.2%).

Увеличение се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 12.4%, „Информационни услуги” - с 3.2%, и „Дейности в областта на информационните технологии” - с 1.5%. 

При Други бизнес услуги най-голямо е увеличението на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие при „Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации” - със 7.7%, докато при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност” се отчита най-същественото намаление - с 4.9%.

През третото тримесечие на 2016 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства със 7.9% в сравнение със същото тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при всички дейности, като то е най-значително при „Воден транспорт” (44.6%), „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” (12.6%) и „Пощенски и куриерски услуги” (12.3%).

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” е с 2.8% по-висок, в сравнение с третото тримесечие на 2015 г.

Нарастване на индекса на оборота има при повечето дейности, като най-съществен е ръстът при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 19.7%, и „Информационни услуги” - с 16.5%. Спад се наблюдава при „Радио- и телевизионна дейност” (10.9%) и „Далекосъобщения” (2.5%).

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо третото тримесечие на 2015 г. е отчетено при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност” - с 52.6%, а най-съществено е намалението при „Други професионални дейности” (13.9%) и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” (13.7%). 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg