Ръст на промишленото производство на годишна база през юни

556
Ръст на промишленото производство на годишна база през юни

По предварителни данни през юни 2011 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1.5% в сравнение с май 2011 година. През юни 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 2.2% спрямо съответния месец на 2010 година, съобщават от НСИ.

Месечни изменения

През юни 2011 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост намалява с 14.2%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.1%, а в преработващата промишленост - с 0.4%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 9.9%, при производството на основни метали - с 8.0%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5.3%. Ръст е регистриран при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 12.6%, при производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.5%, при производството на тютюневи изделия - със 7.4%.

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 4.5%, докато намаление е отбелязано в добивната промишленост - с 5.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%.

Регистриран е ръст в производството на продукти за междинно потребление (5.8%) и в производството на инвестиционни продукти (1.6%), а в производството на енергийни продукти е отчетено намаление (1.5%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg