Ръст на промишленото производство през март

1081
Ръст на промишленото производство през март

По предварителни данни през март 2016 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.5%, в сравнение с февруари 2016 година.

През март 2016 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3.0% спрямо съответния месец на 2015 година.

През март 2016 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, докато в добивната промишленост няма изменение.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 16.0%, производството на химични продукти - с 12.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.0%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.5%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.0%, производството на мебели - с 2.6%, производството на облекло - с 2.0%.  

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - със 7.1%, и в преработващата промишленост - с 5.5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.0%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 38.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17.1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14.8%, производството на мебели - с 13.7%.

Намаление е отчетено при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 23.1%, производството на тютюневи изделия - с 22.4%, производството на основни метали - с 8.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.1%. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg