Ръст на търговията с ЕС за първите 10 месеца на 2011 г.

872
Ръст на търговията с ЕС за първите 10 месеца на 2011 г.

Износът на България за ЕС през периода януари - октомври 2011 г. се е увеличил с 33.8% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 20.4 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 66.7% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Люксембург.

През октомври 2011 г. износът за ЕС нараства с 28.0% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - октомври 2011 г. се е увеличил с 21.6% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 21.4 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Испания. Намаление се наблюдава при вноса от Малта, Финландия, Португалия и Дания.

През октомври 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 29.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - октомври 2011 г. е отрицателно и възлиза на 1.025 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 45.6 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите десет месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата), „Химични вещества и продукти” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

Автор: Илия Атанасов

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg