Ръст на заплатите със 7.35% ще обсъжда Тристранният съвет

890
Ръст на заплатите със 7.35% ще обсъжда Тристранният съвет

КНСБ поиска ръст на доходите от 1 юли, както и увеличение на заплатите в частния и бюджетния сектор, на всички пенсии и социални плащания. Предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще заседава утре.

Предложения на синдикатите в цифри - ръст на минималната работна заплата от 240 на 290 лв., а при заплатите в частния сектор ръст със 7.35%. Процентът е изчислен на базата на средната годишна инфлация за миналата година и производителността на труда.

Синдикатите предлагат още индексиране на доходите в бюджетната сфера съобразно средната годишна инфлация за 2009 и 2010 година плюс текущата инфлация до средата на тази година.

За минималната пенсия за стаж и възраст настояването е да бъде обвързана с минималната работна заплата в съотношение до 55% и ръст от 156 на 159 лв.. Социалната пенсия да стане 50 на сто от прага на бедност - от 100 на 105 лв. Линията на бедност да се вдигне от 65 на 84 лв., а помощите за деца от 35 на 45 лв..

Парите за всичко това, според синдикатите, ще дойдат от несъбраните приходи на НАП, от по-високото ДДС заради по-високите цени на стоките, от продажбите на емисиите парникови газове и от приватизацията. По техни изчисления това са общо около 1 млрд. лв.

Настояват още за проследяване на ценообразуването на основните стоки и услуги и за по-стриктен контрол на държавата над регулаторните органи - Комисиите за защита на конкуренцията, за защита на потребителите, за регулиране на съобщенията и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

бачкатор
# 0
18:03 | 18 March 2011
бе -кво увеличение на заплатите ,беее- КРИЗА Е !СВЕТОВНА! я ВИЖТЕ КАКВО СТАВА ПО СВЕТА !!!Хайде, спрете се- това , че сме свикнали винаги да гледаме в чуждото канче-си го знаем.Ама- хайде да си спомним, че има и други фактори, влияещи на жалкия животец
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg