Ръст от 14% в превозените товари пред третото тремесечие

1183
Ръст от 14% в превозените товари пред третото тремесечие

По предварителни сезонно изгладени данни през третото тримесечие на 2016 г., в сравнение с предходното тримесечие, се наблюдава увеличение на превозените товари от товарния транспорт с 14.0%, докато при извършената работа е регистриран спад от 1.9%. Това съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт.

Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 13.9 и 4.3% спрямо второто тримесечие на 2016 г. 

По предварителни данни през третото тримесечие на 2016 г., в сравнение със съответното тримесечие на 2015 г., превозените товари от товарния сухопътен и воден транспорт нарастват с 2.2%, докато при извършената работа е отчетен спад от 7.3%.

През третото тримесечие на 2016 г. както превозените пътници, така и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 9.6 и 3.6% спрямо същия период на предходната година.

Сухопътен транспорт

През третото тримесечие на 2016 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 33.31 млн. т, или с 1.6%. повече спрямо съответното тримесечие на 2015 г. Увеличението основно се дължи на международните превози (ръст от 6.9%), докато вътрешните превози са с 0.9% по-малко, в сравнение с третото тримесечие на 2015 година.

Същевременно извършената работа намалява с 9.0% спрямо същия период на 2015 г. и достига 8.82 млрд. ткм, в резултат на намаленото средно превозно разстояние при международните превози. 

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през третото тримесечие на 2016 г. е 100.54 млн., или с 8.8% по-малко спрямо третото тримесечие на предходната година, което се дължи на по-малкия брой превозени пътници от вътрешните превози.

При автобусния транспорт се наблюдава намаление с 9.4%, а при железопътния - с 5.3%. Регистриран е спад и на извършената работа с 3.9%, в сравнение със съответното тримесечие на 2015 г. Понижението до 3.61 млрд. пътниккилометра също е вследствие на по-малкото превозени пътници от вътрешния транспорт.

Воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт през третото тримесечие на 2016 г. нарастват с 223.3 хил. т спрямо третото тримесечие на 2015 г. в резултат на по-голямото количество превозени товари при вътрешните и международните превози. Извършената работа също се увеличава със 145.6 млн. ткм спрямо съответния период на 2015 г. и достига 367.9 млн. тонкилометра.

През третото тримесечие на 2016 г. при водния пътнически транспорт се наблюдава намаление на превозените пътници с 9.7%, което се дължи както на вътрешните, така и на международните превози. При извършената работа е отчетен ръст от 599.4 хил. пкм спрямо третото тримесечие на предходната година, поради по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от морския транспорт. 

Градски електротранспорт

През периода юли - септември 2016 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 49.11 млн. пътници, или с 11.0% по-малко спрямо третото тримесечие на предходната година. Намаление се наблюдава при всички видове електротранспорт, като то е най-малко при превозите от метрото - 3.4%.

Същевременно при извършената работа, измерена в пътниккилометри, е регистрирано увеличение от 1.1%, в резултат на по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от метрополитена. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg