Ръст от 35.5% в износа за трети страни за януари-юни

494
Ръст от 35.5% в износа за трети страни за януари-юни

През периода януари - юни 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 35.5% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 7.2 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай и САЩ, които формират 51.2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Сингапур, Перу, Обединените арабски емирства, Албания и Индонезия .

През юни 2011 г. износът за трети страни намалява с 2.1% спрямо същия месец на предходната година и е 1.1 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите шест месеца на 2011 г. се е увеличил с 27.8% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 9.0 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сингапур, ЮАР, Република Корея и Египет. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Канада и Виетнам.

През юни 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 27.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.7 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - юни 2011 г. е отрицателно и достига 1 764.2 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 086.9 млн. лева.

През юни 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 624.9 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите шест месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти", „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход"1 и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала". Спад се наблюдава при износа от сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.".

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Химични вещества и продукти", а най-нисък - в сектор „Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

През периода януари - юни 2011 г. са изнесени стоки общо за 18.8 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 40.3%.

През юни 2011 г. общият износ възлиза на 3.1 млрд. лв. и нараства с 12.7% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - юни 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 21.1 млрд. лв. (по цени CIF), или с 23.3% повече спрямо същия период на предходната година.

През юни 2011 г. общият внос се увеличава с 13.1% спрямо същия месец на предходната година и достига 3.7 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - юни 2011 г. и възлиза на 2 250.1 млн. лв., което е с 1 421.0 млн. лв. по-малко от салдото за първите шест месеца на 2010 година. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 954.9 млн. лева.

През юни 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 578.3 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и достига 342.3 млн. лева.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg