Ръст от 4.8% в износа ни за ЕС през периода януари - август

932
Ръст от 4.8% в износа ни за ЕС през периода януари - август

През периода януари - август 2016 г. износът на България за ЕС нараства с 4.8%, в сравнение със същия период на 2015 г., и е в размер на 20.17 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64.3% от износа за държавите - членки на ЕС.

През август 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 8.8% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2.68 млрд. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - август 2016 г., в сравнение със същия период на 2015 г., най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (33.1%) и „Химични вещества и продукти” (20.5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (26.6%).

Вносът на България от ЕС през периода януари - август 2016 г. се увеличава с 1.1% спрямо същия период на предходната година и достига 21.75 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

През август 2016 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 18.1%, в сравнение с август 2015 г., и е в размер на 2.78 млрд. лева. 

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - август 2016 г. спрямо съответния период на 2015 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (14.3%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”1 (27.1%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - август 2016 г. е отрицателно и е на стойност 1.57 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 553.3 млн. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас