Ръст от 8,6 на сто на инвестициите в индустрията се очаква през 2007 г.

315
Мениджърите от индустрията от обществения сектор предвиждат през 2007 г. увеличение на инвестиционните си програми с 24,6 на сто спрямо 2006 г., а в частния сектор очакваният ръст на инвестициите е 4,7 на сто. Общото номинално увеличение на инвестициите през 2007 г. спрямо предходната се очаква да е 8,6 на сто, предаде БТА.

Това показват данни от инвестиционната бизнес-анкета на Националния статистически институт сред промишлените предприятия за инвестиционните планове на компаниите за 2007 година, проведена през втората половина на април.

Делът на частния сектор в общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2007 г. достига 77,4 на сто.

Най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2007 г. формират енергийните и свързаните с водата отрасли - 39,3 на сто, с очакван ръст от 22,8 на сто спрямо 2006 година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите с 37,5 на сто относителен дял са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, които предвиждат нарастване с 10,1 на сто спрямо миналата година.

Следват отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки и отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки с общо 16,5 на сто относителен дял в
очакваните инвестиции през 2007 г.

Мениджърите от тези отрасли предвиждат свиване на инвестиционните програми спрямо 2006 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg