Ръст в добива на полезни изкопаеми у нас от 12% за 2015 г.

1510
Ръст в добива на полезни изкопаеми у нас от 12% за 2015 г.

„През изминалата година българската минерално-суровинна индустрия продължи своето развитие в посока устойчивост, въпреки тежкото положение от драстичния спад на борсовите цени на металите. У нас отчитаме ръст в добива на полезни изкопаеми от 12% (13.54 млн. тона) - до 112.54 млн. тона на годишна база.

Изчислено на глава от населението, се пада по 16 т на човек. Този факт е показателен, защото е рекорд за последните 10 години", каза по време на вчерашното честване на Деня на миньора проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на УС и на БМГК.

„Въпреки глобалната несигурност, нашите компании продължават да осъществяват и да развиват своите програми за устойчиво развитие с внедряване на редица проекти за иновации и подобрения на производствените процеси и щадене на околната среда. Браншът инвестира много и влага качествени усилия за подобряване на нивата на безопасност при работа и развива своите програми за грижа към човешкия капитал“, каза още проф. Цоцорков.

„През 2016 г. се достигат рекордни равнища на приходи в държавния бюджет от концесионна дейност". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на по отбелязването на Деня на миньора. По думите й тази година отчитаме значителен ръст при получените приходи от концесии, като към 30 юли 2016 г. те надхвърлят 125 млн. лв.

За сравнение за цялата 2015 г. те възлизат на близо 74 млн. лв. Според нея положителните резултати са ясно доказателство, че минерално-суровинната индустрия у нас се развива в правилната посока.

Енергийният министър подчерта основополагащата роля на индустрията за цялостното развитие на страната. По думите й през изминалата 2015 г. добивния бранш, в който заетите са близо 24 000 души, е създал 27% от добавената стойност за икономиката.

"Ето защо миналата година правителството разработи и прие Национална стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинния отрасъл", каза Петкова. Енергийният министър посочи, че със стратегическия документ е дадена визията за развитието на отрасъла през следващите години, основана на трите стълба – икономическа, социална и екологична отговорност.

Средната заплата в добивната промишленост към края на първото шестмесечие на 2016 г. е с над 50% по-висока от средното възнаграждение за страната. През последните години тенденцията на ръст на доходите в отрасъла е изключително важна.

Тя се случва благодарение на всички работници и на работодателите, които непрекъснато подобряват условията на труд в предприятията и инвестират в нова техника, за да има по-висока производителност, каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Състоянието на бранша у нас отчита глобалните тенденции, колебанията на пазарите и спадащите цени на металите на световните борси. Направените през периода с по-благоприятни цени инвестиции в иновации започват да дават своя резултат и да добавят положителен ефект към споменатите от председателя на БМГК мерки. Сред целите на добивните компании е да повишат своята конкурентоспособност като намалят себестойността на произведената продукция.

Сред мерките, предприети от водещите наши рудодобивни компании, включват внедряване на технологии и процеси, водещи до по-ефективно управление и увеличение на добива, оптимизация на разходите както и отлагане на планирани инвестиции и програми за следващ етап.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg