Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се повиши тази седмица от 1 450 пункта до 1 474 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

До началото на февруари цените на хранителните стоки бяха стабилни и ИТЦ беше средно 1 410 - 1 415 пункта.

Краставиците поскъпват тази седмица със 7.3% - до 2.95 лева за килограм, а оранжерийните домати се търгуват по 2.13 лева за килограм - със 6 на сто по-скъпо от предходната седмица.

Цената на зелето се повишава с 13,6 на сто - до 0.50 лева за килограм на едро. По 0,42 лева за килограм се търгуват тази седмица картофите.

Портокалите поевтиняват с едно стотинка до 0.94 лв./кг, а цената на лимоните пада с 0.03 лв. - до 1.27 лева за килограм. Цената на мандарините се увеличава с 0.8 на сто - до 1.25 лв. за килограм. Ябълките поевтиняват с 5.0 процента до 0.96 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1.7% и се продава по 4.88 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува средно по 10.38 лв./кг - с 0.1 на сто по-скъпо от миналата седмица.

Олиото поевтинява с 0.4% до 2.36 лева за литър, а яйцата се продават по 23 стотинки за брой. Каймата се продава - по 4.83 лева за килограм с 0.6 на сто по-скъпо от миналата седмица.

Захарта поевтинява с една стотинка до 2.13 лева за килограм. Брашното тип "500" се търгува по 0.88 лева за килограм.