Растат разходите на работодателите за труд

711
Растат разходите на работодателите за труд

По предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2010 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8.2% спрямо второто тримесечие на 2009 година.

Увеличението спрямо същия период на предходната година в индустрията е 5.6%, в услугите - 10.3%, и в строителството - 7.9%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2010 г. най-висок ръст спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения"- 30.7%, „Други дейности" - 18.6%, и „Професионални дейности и научни изследвания" - 18.3%, а най-нисък - в „Култура, спорт и развлечения" и „Административни и спомагателни дейности", съответно с 1.4 и 4.3%.

Намаление с 2.3% на общите разходи за труд е регистрирано в икономическа дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 9.2% спрямо второто тримесечие на 2009 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 3.4%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -3.4% за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" до 37.1% за „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg