Растат цените в промишлеността

565
Растат цените в промишлеността

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през март 2011 г. е с 1.0% над равнището от предходния месец, отчита НСИ. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.9%, а намаление в добивната промишленост - с 4.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2.2%, при производството на хранителни продукти - с 1.8%, и при производството на химични продукти - с 1.6%, а намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1.7%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през март 2011 г. нараства с 12.1% в сравнение със същия месец на 2010 година. Общият индекс на цените на производител през март 2011 г. се увеличава с 13.5% в сравнение със същия месец на 2010 година.

Цените се увеличават в добивната промишленост - с 15.0%, в преработващата промишленост - с 12.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо март 2010 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 20.4%; производството на хранителни продукти - с 15.6%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.4%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 9.3%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.7%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg