Растат заплатите в дейността Операции с недвижими имоти

1150
Растат заплатите в дейността Операции с недвижими имоти

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2010 г. се увеличават с 38 хил., или с 1.7% спрямо края на март 2010 г., като достигат 2.23 милиона, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението на наетите лица е предимно в икономическите дейности със сезонен характер - „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 36.8%, и „Селско, горско и рибно стопанство" - с 13.3%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности" - 2.3%, и „Образование" - 2.0%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" - 22.9%, и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството" - 18.1%, в които през юни 2010 г. броят на наетите спрямо март 2010 г. се увеличава съответно с 0.3 и 0.2%.

В края на юни 2010 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са със 174 хил., или със 7.2% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо намаление на наетите лица спрямо юни 2009 г. се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост" - с 43 хил., „Строителство" - с 41 хил., и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството" - с 32 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-голямо в икономическите дейности „Строителство" - с 21.8%, и „Професионални дейности и научни изследвания" - с 12.1%.

Средната месечна работна заплата за април, май и юни 2010 г. е съответно 643, 640 и 636 лв.

През второто тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата нараства спрямо първото тримесечие с 3.4% до 640 лв. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-високо нарастване на средната месечна работна заплата, са: „Финансови и застрахователни дейности" - с 8.9%, „Строителство" - с 8.0%, и „Операции с недвижими имоти" - с 6.8%.

Най-малко нарастване на средната работна заплата през второто тримесечие на 2010 г. спрямо първото тримесечие се наблюдава в дейностите „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с 0.8%, и „Държавно управление" - с 1.8%.

През второто тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата нараства с 8.8% спрямо същия период на предходната година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 35.0%, и „Операции с недвижими имоти" - с 18.7%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2010 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в следните икономически дейности:

„Финансови и застрахователни дейности" - 1 418 лева;

„Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1 366 лева;

„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1 261 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:

„Хотелиерство и ресторантьорство" - 425 лева;

„Административни и спомагателни дейности" - 438 лева;

„Селско, горско и рибно стопанство" - 472 лева.

Спрямо второто тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 3.7%, а в частния сектор - с 11.0%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg