Расте делът на планинския туризъм у нас, според Евростат

1287
Расте делът на планинския туризъм у нас, според Евростат

© Pixabay

Значително се е увеличил броят на туристическите пътувания у нас в планините, показват данни от анализ на Евростат за личните пътувания на жителите от ЕС в планинските курорти през 2017 г., информира БТА.

През миналата година у нас има реализирани близо 4.7 милиона лични пътувания в планински курорти в цялата страна при около 2.9 милиона в сравнение с предходната 2016 г., отбелязва европейската статистика.

Делът на пътуващите българи с цел туризъм в планината е бил около 11 на сто от общия брой на всички туристи у нас по различни дестинации, при среден показател за ЕС от 13 на сто.


Като цяло през миналата година най-посещаваните зимни курорти у нас са били Боровец и Пампорово.

В елитния ни курорт Боровец, където има 28 хотела с около 4 600 легла, са били реализирани близо 1.5 милиона нощувки от около 500 хиляди посетители през 2017 г., като половината от туристите в Боровец са били чужденци, а общите приходи от посещенията там през м.г. надхвърлят 22 млн. лева.

В Пампорово има около 50 хотела с близо 5 300 легла, като през миналата година там са били реализирани около 1.3 милиона броя нощувки с приходи от близо 15 милиона лева.

Най-висок дял на пътувания в планината през миналата година е бил регистриран в Словакия, където около 25 на сто от туристите са посетили планински курорти. В Румъния делът на любителите на планината е бил около 24 на сто, в Италия и Франция - 19 на сто и др. На обратния полюс са били жителите на трите балтийски страни, заедно с Хърватия, където делът на любителите на планинския туризъм е бил едва 2 на сто.

Като цяло близо 900 милиона жители на ЕС са предпочели планинския туризъм през миналата година, отчита Евростат.

Най-голям е бил броят на любителите на планината във Франция - 192 милиона, Германия - 151 милиона, Испания - 138 милиона и др.
Най-малък брой туристически пътувания е регистриран в Малта - 260 хиляди, Кипър - 1.3 милиона и Словения – 1.5 милиона, показват данните на Евростат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg