Расте пропастта между нуждите на бизнеса и наличните кадри

2263
Расте пропастта между нуждите на бизнеса и наличните кадри

Нараства броят на длъжностите, изискващи по-висока образователна квалификационна степен, показват данните от анкетно проучване, проведено в рамките на осъществявания от БСК проект по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Най-търсени от работодателите са служителите с образование „средно специално” и „средно образование”, показва анкетата сред мениджъри и специалисти по управление на човешки ресурси. На второ място са поставени изискванията за висше образование – бакалавърска и магистърска степен. Най-малък процент от изискванията в длъжностните характеристики са за степен на образование „доктор” и „основно образование”.

Наличието на диплома за степен на образование не винаги е доказателство за достатъчно знания и умения, често има и разминаване между потребностите на икономиката и кадрите, които се подготвят от средното и висше образование, отчитат мениджърите.

Палитрата на изискваните умения от персонала става все по-голяма. Като изключим специфичните професионални умения, които са много важни за 66% от анкетираните, ориентация към качество и грижа за клиента (62%) и работа с инструменти, техника и технология (55%), анкетираните извеждат с голям процент на важност и умения като комуникативност, справяне с проблеми, принос към екипния успех, непрекъснато учене и усъвършенстване със степен на важност между 35 и 50%.

Предприятията в България трудно намират за своята дейност квалифицирани работници (79%), оперативни ръководители (72%), мениджъри (64%). Лесно се намират нискоквалифицирани работници (75%). По-скоро лесно предприятията намират административни служители, юристи и финансисти, специалисти по персонала.

Главните причини за трудното намиране на персонал са отлив на младите хора от техническите специалности (44% от предприятията са посочили този отговор), разминаване между търсене и предлагане на пазара на труда (41%), несъответствие на образователните стандарти, учебно съдържание и програми с потребностите на бизнеса (39%), физически недостиг и застаряване на работната сила (35%), формално провеждане на учебните стажове и практики (35%) и ниско качество на професионалното и висше образование (34%). Резултатите по сектори показват, че най-голям дефицит на млади хора с технически специалности има в сектор машиностроене.

От своят страна размерът на възнаграждението е основен фактор за удовлетвореността на 83% работещите, показват още данните от проучването. Сигурност на работното място заема второ място(46%); следвана от условията на труд (45%) и справедливост в заплащането (39%). Обратна връзка, признание и справедлива оценка на трудовия принос има значение за 28%от работещите, а още 27% посочват възможност за професионално развитие.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
04:02 | 22 February 2012
sere mi se ot taia glupost !!!! businessa ne mojel da si uidisa argati .... ebal sam vi u busnissmenskite zadnitsi - polugramotni restiutori, mutri i shpioni ve4e i ot kadro zeha da razbirat ..... vsi4ki teia prostatsi si misliat 4e she naemat Einstein za bez pari, shto to te sa po umni ot Einstein i she go preebat da ba4ka za panitsa bob .... i kato se okaje 4e tai rabota s prebavaneto ne stava - lipsvat ni spetsialisti .... lainari!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...