Растеж на цените на производител с 1.5% през декември

1222
Растеж на цените на производител с 1.5% през декември

Общият индекс на цените на производител през декември 2016 г. нараства с 1.5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 2.1%, в добивната промишленост - с 0.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%., сочат данните на НСИ.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 6.5%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.8%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.6%, и при производството на облекло - с 0.3%.

Общият индекс на цените на производител през декември 2016 г. нараства с 2.6% в сравнение със същия месец на 2015 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 8.5%, и в преработващата промишленост - с 4.3%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 18.5%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.8%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 2.0%, а намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.9%, и при производството на химични продукти - с 1.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември 2016 г. е с 0.7% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 4.3%, и в преработващата промишленост - с 1.0%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 0.1%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 2.5%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.3%, а намаление е отчетено при производството на облекло - с 0.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември 2016 г. нараства с 0.6% в сравнение със същия месец на 2015 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 12.7%, и в преработващата промишленост - с 1.9%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.7%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо декември 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 15.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.8%. Намаление на цените се наблюдава при: производството на химични продукти - с 2.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.0%, производството на тютюневи изделия - с 1.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през декември 2016 г. се увеличава с 3.1% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 3.4%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - със 7.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.2%, а намаление е отчетено при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.9%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през декември 2016 г. нараства с 6.5% в сравнение със същия месец на 2015 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през декември 2016 г. е със 7.1% спрямо декември 2015 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 19.3%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.0%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.4%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.8%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас