Районите в България ще бъдат разделени на три нива според изискванията на ЕВРОСТАТ

826
Районите в България ще бъдат разделени на три нива според изискванията на ЕВРОСТАТ

Страната ще бъде разделена на три нива райони, в съответствие с изискванията на общата класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS), прилагана от ЕВРОСТАТ за регионите в Европейския съюз. Това предвижда одобреният от правителството проект на Закон за регионалното развитие, съобщи правителствената информационна служба.

Целта е постигане на устойчиво и балансирано регионално развитие на страната в съответствие с европейската регионална политика, специфичните нужди и потенциал на българските региони, общини и възможностите за финансиране на развитието им. По този начин ще се намалят междурегионалните и вътрешнорегионални различия, като се осигурят условия за ускорен икономически растеж, високо ниво на заетост в районите и развитие на териториалното сътрудничество.

Районите, които образуват първо ниво, не представляват административно-териториални единици. Те са: "Северна и Югоизточна България" и "Югозападна и Южна централна България".

"Северна и Югоизточна България" включва: Северозападния, Северния централен, Североизточния и Югоизточния район; "Югозападна и Южна централна България" обхваща: Югозападния и Южния централен район.

Районите от второ ниво не представляват административно-териториални единици и са със следния обхват: Северозападен - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; Северен централен - областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра; Североизточен - областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен; Югоизточен - областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; Югозападен - областите Благоевград, Кюстендил,Перник, София и Софийска; Южен централен - областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Районите от трето ниво представляват административно-териториални единици и обхващат територията на отделните области. В тях ще се обособяват районите за
целенасочено въздействие, които могат да обхващат територията наедна или повече съседни общини.

Районите за целенасочено въздействие ще са 6 вида - за икономически растеж, в индустриален упадък, изостанал граничен, селски или планински район. Към районите за целенасочено въздействие е включена и Столична община.

Конкретният им териториален обхват се определя със съответната Областна стратегия за развитие. Този нов подход засилва принципа на децентрализация в процеса на стратегическо планиране на основата на специфичните нужди и потенциала за развитие на общините, попадащи в обхвата на съответния вид район за целенасочено въздействие. Планирането на дейности в районите за целенасочено въздействие ще се извършва по ясни и точни критерии и показатели за постигане на по-добра концентрация на помощта
за регионално развитие.

В проектозакона за регионалното развитие е дадена и точна дефиниция на понятието "проект с регионално или с местно значение". С регионално значение са проектите, от които очакваните ползи засягат над 50 на сто от населението на дадената област, а от местно значение - до 50 на сто от населението.

Промените в териториалния обхват на районите в страната са съгласувани с Евростат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg