Разделно събиране на отпадъци стартира в 10 общини в Благоевград

812
В 10 от общо 14-те общини на област Благоевград е стартирало разделно събиране на отпадъци от опаковки. Това показа проверката на РИОСВ - Благоевград във връзка с контрола по изпълнение на подписания миналата година меморандум между Министерство на околната среда и водите и петте организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

Установено е, че на територията контролирана от екоинспекцията са сключени договори с организациите по оползотворяване „Репак” АД, гр. София и „Екопак България” АД, гр. София. Единствено в общините Банско и Кресна е доставен необходимия брой съдове за сортиране на отпадъците.

Повечето от договорите на общините с „Репак” АД, и „Екопак България” АД са от началото на 2007 г., а за Сандански и Симитли предстои сключване на такива. Според събраната до момента информация няма и не се предвижда изграждане на сепариращи инсталации на територията на общините, в които функционира системата за разделно сметосъбиране.

Съгласно договора си с “Репак” АД, община Благоевград е задължена да определи площадка за разполагане на съоръжение за сепариране и на този етап тече процедура по нейния избор. В областния център за сега са поставени само 4 от предвидените 120 комплекта съдове за отпадъци.

На територията на областта няма лица и фирми, изпълняващи задълженията си индивидуално съгл. ЗУО и Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, показа проверката на РИОСВ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...