Разделното събиране на отпадъците става задължително за бизнеса

1054
Разделното събиране на отпадъците става задължително за бизнеса

Кметовете на общините се задължават да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата във всички населени места с население, по-голямо от 10 000 жители. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене законопроекта за управление на отпадъците, внесен от Министерския съвет, предаде БТА.

Такива площадки трябва да има до две години след влизане в сила на закона.

Към отпадъците на домакинствата спадат както хартия и картон, метали, пластмаси, стъкло, така и едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци, строителни отпадъци, отпадъци от черни и цветни метали и други.

Системите за разделно събиране на битовите отпадъци трябва задължително да включват всички населени места с население, по-голямо от 5000 жители, и всички курортни селища.

За решаването на проблема с периодично изхвърляните от домакинството тенджери, ютии или стари легла, общините ще организират площадки в населените места, на които хората ще могат да предават без пари непотребните метални предмети, лекарства и опасни отпадъци, каза през лятото зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева .

Подобни площадки могат да се изградят и чрез публично-частно партньорство, като след две години трябва да ги има във всяко населено място.

Предвижда се да се въведе задължително разделно събиране за отпадъците от търговски, административни и производствени обекти.

Притежателите на търговски обекти с разгърната застроена площ над 100 кв. м задължително ще сключват договори за разделно събиране и предаване на отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали.

Те ще трябва да предават разделно събраните отпадъци на лица, притежаващи разрешение или регистрационен документ, или на организация за оползотворяване.

Зелените отпадъци от парковете и обществените площи трябва да бъдат събирани разделно и предавани за компостиране.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg