Разделното събиране – неефективно

813
Разделното събиране – неефективно

Все още отпадъците у нас не се събират разделно, няма разгърнати системи за разделно събиране и рециклиране, гражданите също не изхвърлят разделно. Това съобщи днес заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев на пресконференция. На нея той представи работата за миналата година на организациите за разделно събиране и оползотворяване на различните видове отпадъци – от опаковки, отработени масла и от моторни превозни средства.

От 13 фирми, които индивидуално изпълняват ангажименти по рециклиране и оползотворяване, на 8 са одобрени докладите, на 5 - не. Те ще трябва да внесат в Предприятието за изпълнение на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) пълня размер продуктова такса за миналата година за пуснатите от тях на пазара продукти, от които се образува съответният вид отпадък.

Според Чавдар Георгиев организациите за рециклиране на автомобили и отработени масла работят ефективно, докато организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки все още не са изградили ефективни системи.

От пуснатите през миналата година на пазара 22 000 т масла са оползотворени 6500 тона или 29% при ангажимент за 20% отработване за 2007 г.

Членовете на двете организации за оползотворяване на отпадъци от МПС – „Автоекобул” и „Екобулкар” са пуснали на пазара миналата година 54 000 МПС. От тях в центровете за разкомплектоване са предадени 23 433 МПС, или 30%, с което се преизпълняват целите за 2007 г., определени по закон. Постигнато е 80% рециклиране на тези разкоплектовани МПС.

От пуснатите на пазара през 2007 г. 307 000 тона опаковки, организациите са оползотворили и рециклирали 144 000 тона. Разделно събиране е организирано в 132 общини. В София разделно събиране има в 15 района, а в системата са обхванати около 1 млн. столичани, според отчетите на организациите, съобщи Георгиев.

Той подчерта, че тези цифри не означават работещи системи за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки. По думите му все още резултати се отчитат на хартия и отпадъците се осигуряват от пунктове за вторични суровини и метали. Като слабост от МОСВ отчитат и недобрата информационна кампании на организациите сред гражданите.

Организациите, от своя страна, съобщиха, че все още в контейнерите за разделно събиране се изхвърлят битови отпадъци, което прави тези, които са изхвърлени по предназначение, негодни за рециклиране и оползотворяване. Според, представена от „Екобулпак”, информация около 50% от отпадъците от контейнерите стават за рециклиране.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg