Разходите на фирмите за труд нарастват с 14.4% за година

282
Разходите на фирмите за труд нарастват с 14.4% за година

© Pixabay

С 14.4% нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

В индустрията увеличението е с 15%, в услугите - с 16.8%, а в строителството - с 11.5%.

По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности“ - с 22.5%, „Култура, спорт и развлечения“ - с 19.4%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 18.2%.


През второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 14.6%, а другите разходи (обезщетения, осигуровки и данъци) - с 13.5%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 22.8% за „Административни и спомагателни
дейности“ до 1.8% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg