Разходите за труд растат с 6.7% през второто тримесечие

227
Разходите за труд растат с 6.7% през второто тримесечие

© Pixabay

Предварителни данни на Националния статистически институт сочат, че през второто тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6.7% спрямо второто тримесечие на 2020 г.

В индустрията увеличението е с 1.7%, в услугите - с 4.7%, и в строителството - с 13.4%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2021 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Държавно управление“ - с 23.2%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 21.3%, и „Строителство“ - с 13.4%.


Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Операции с недвижими имоти“ - с 4.9%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 2.2%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 1.2%.

Все повече компании въвеждат четиридневна работна седмицаЧетиридневна работна седмица със заплащане като за пет работни дни?

През второто тримесечие на 2021 г. спрямо второто тримесечие на 2020 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават със 7.2%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 4.3%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 23.4% за „Държавно управление“ до -5.6% за „Операции с недвижими имоти“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg