Разходите за труд растат с 8% за година през Q4/2010

663
Разходите за труд растат с 8% за година през Q4/2010

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8.0% спрямо четвърто тримесечие на 2009 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвърто тримесечие на 2010 година.

Увеличението спрямо същия период на предходната година в индустрията е 7.9%, в услугите - 8 на сто, а в строителството - 3.3%.

По икономически дейности през третото тримесечие на 2010 г. най-висок ръст на общите разходи за труд, спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейностите „Професионални дейности и научни изследвания" - 26.0%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 24.8%, и „Други дейности" - 17.5%, а най-нисък - в „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" и "Строителство" - съответно с 2.4 и 3.3%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности „Култура, спорт и развлечения" с 9.0% и в „Административни и спомагателни дейности" със 7.5%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 9.4% спрямо четвърто тримесечие на 2009 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 1.8%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -8.9% за „Култура, спорт и развлечения" до 30.6% за „Професионални дейности и научни изследвания".

Общият разход на работодателите за труд представлява сумата от начислените средства за работна заплата; разходите за социални и здравни осигуровки; обезщетенията по Кодекса на труда (КТ), Закона за държавния служител (ЗДС) и Кодекса за социално осигуряване (КСО); социалните разходи и надбавки и данъка върху социалните разходи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg