Разходите за труд скочиха с над 6%

628
Разходите за труд скочиха с над 6%

По предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2012 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6.2% спрямо първото тримесечие на 2011 г., като увеличението в индустрията е 4.2%, в услугите - 9.5%, и в строителството – 0.4%.

Индексът на разходите за труд е краткосрочен икономически показател, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правоотношение.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2012 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Други дейности” - 17.1%, „Административни и спомагателни дейности” - 14.6%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 14.4%, а най-нисък - в „Строителство” и „Хуманно здравеопазване и социална работа” - съответно 0.4 и 1.8%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности „Операции с недвижими имоти” - с 1.0%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 0.8%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават със 7.1% спрямо първото тримесечие на 2011 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 2.0%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -0.7% за „Операции с недвижими имоти” до 18.9% за „Други дейности”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg