Разходите за труд у нас нарастват с 11% за година

610
Разходите за труд у нас нарастват с 11% за година

По предварителни данни на Националния статистически институт за трето тримесечие на 2009 г., общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11.0% спрямо трето тримесечие на 2008 година. Увеличението, спрямо същия период на предходната година в индустрията, е 8.2%, в услугите - 9.6% и в строителството - 29.3%.

По икономически дейности, през трето тримесечие на 2009 г. най-висок ръст спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейности "Строителство"- 29.3%, "Култура, спорт и развлечения" - 20.5% и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 18.0%, а най-нисък в "Добивна промишленост" и "Финансови и застрахователни дейности", съответно с по 2.4%.

Намаление с 4.0 % на общите разходи за труд е регистрирано в икономическа дейност "Професионални дейности и научни изследвания".

В състава на общите разходи за труд, разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 13.0%, спрямо трето тримесечие на 2008 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 2.6%.

По икономически дейности, изменението на разходите за възнаграждения, спрямо същия период на предходната година варира от -3.1% за "Професионални дейности и научни изследвания" до 31.3% за "Строителство".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg