Разискват идея за българо-румънски туристически маршрути по паметниците на християнството

682
Започна изпълнението на идеята за българо-румънски туристически маршрути по паметниците на християнското наследство в Еврорегион Русе-Гюргево, предаде БТА.

На среща днес в Русе представители на българския и румънския туристически бизнес, свещеници от двете православни църкви, членове на областните и общински управи от двете страни на река Дунав, музейни работници и ръководители на български и румънски обществени организации разговаряха за бъдещето на съвместния проект.

Идеята е разработването на маршрут от средновековния манастирски комплекс при с. Иваново и скалния манастир "Св.Димитър Басарбовски" през православните храмове на Русе и Гюргево до манастира в с.Комана. Осъществяването на проекта е под ръководството на сдружението Еврорегион Данубиус, с финансовото съдействие на програма ФАР.

В туристическия маршрут са включени 7 православни черкви и арменски, католически, евангелистки, баптистки и адвентистки храмове, две джамии и една синагога. От района на Русе са предложени средновековният скален манастирски комплекс в каньона на река Русенски Лом и единственият действащ у нас скален манастир "Св. Димитър Басарбовски".

В Гюргево проектът предлага включването на 11 православни черкви. В румънското село Калугарени се намира храм-паметник и голям кръст за битката на влашкия войвода Михай Витязу. Маршрутът предлага и манастира в румънското село Комана, построен през 1461 година от владетеля Влад Цепеш - граф Дракула.

За популяризиране на християнските маршрути предстои създаване на сайтове, дипляни, мултимедийни дискове, както и провеждането на семинари, дискусии, екскурзии и спектакли за общото православно наследство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg