Разпоредиха приоритетно доставяне на природен газ за топлофикационните дружества

400
Разпоредиха приоритетно доставяне на природен газ за топлофикационните дружества

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе работна среща с изпълнителния директор на „Топлофикация София” АД Петко Милевски, с Любомир Денчев и Димитър Гогов – „Булгаргаз” и с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов във връзка със сигналите за недостатъчно отопление.
Той разпореди при критични зимни ситуации, ако се налага, доставките на природен газ да бъдат диференцирани и „Булгаргаз” да доставя приоритетно природен газ на важните и социалнозначими дружества каквито са топлофикационните дружества.

Проблеми с топлоснабдяването е имало в София, Пловдив, Велико Търново и Враца.

Изпълнителният директор на „Топлофикация” обясни, че заявките за гориво за дружеството са били направени при прогнозна температура – 8 градуса и спадането й до минус 17 градуса е основната причина за проблемите с топлоснабдяването в столицата. Милевски подчерта, че „авариите до голяма степен са функция на неплащането на сметките от абонатите". През 2007 г. средната събираемост е 58-59%, съобщи Милевски.

От „Булгаргаз” информираха, че освен доставките от Русия, максимално са използвали и възможностите на находището в Чирен, за да покрият нуждите от природен газ. На 2, 3 и 4 януари от там са използвани по 3.2-3.3 млн. кубика дневно.

„Булгаргаз” са изпълнили всички заявки на топлофикациите за доставка на природен газ. Въпреки това бе посочено, че за някои топлофикационни дружества подаването на газ е било недостатъчно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...