Разработиха два плана за квотите на емисии на парникови газове

381
Разработиха два плана за квотите на емисии на парникови газове

Двата национални плана за разпределение на квотите на емисии на парникови газове за 2007 г. и за периода 2008-2012 г., одобрени миналата година от правителството, са разработени от междуведомствена работна група (МРГ), информират от МИЕ.

В групата има представители на Министерството на околната среда и водите, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерство на финансите, Национален статистически институт, както и представители на неправителствени организации: Българска Стопанска Камара и браншовите организации на попадащите в обхвата на Схемата браншове – Българска асоциация на циментовата индустрия, Българска браншова камара на енергетиците, Браншова камара на целулозно хартиената промишленост, Стъкларска индустрия, Браншова камара на черната и цветна металургия, Българска камара на химическата промишленост, Български съюз на керамиците.

В рамките на междуведомствената работна група е разработена методиката, включително и основната информация, необходима за разпределението на квотите по сектори и инсталации.

В момента, отново в рамките на същата работна група, държавните институции работят съвместно с бизнеса с цел вземане на прозрачно и обективно решение за преразпределение на намаленото количество квоти на емисии на парникови газове.

В рамките на междуведомствената група е прието преразпределението на квотите между инсталациите да бъде извършено на базата на верифицирани за 2007 г. емисии.

Въпреки, че срокът, в който предприятията следва да представят тази информация изтече на 31 март, бе решено същият да бъде удължен с една седмица – до сряда 9 април 2008 г., с цел да бъде дадена възможност на всички инсталации да представят верифицираните си доклади в Изпълнителната агенция по околна среда.

След това за останалите, които не представят верифицирани доклади за емисиите, ще се направи разпределение на остатъка от одобрените квоти на базата на съществуващи данни.

В тази връзка МИЕ публикува на 25 март 2008 година съобщение за спешно предоставяне на верифицираните доклади от всички инсталации, включени в Националния план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за участие на България в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове за 2007 г. в Изпълнителната агенция по околна среда.

Данните от постъпилите в МИЕ доклади са обобщени, анализирани и резултатите са представени на МОСВ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg