Разрешиха 5 концесии на подземни богатства и 11 проучвания на полезни изкопаеми

2584
Разрешиха 5 концесии на подземни богатства и 11 проучвания на полезни изкопаеми

Правителството предостави на днешното си заседание пет концесии за добив на подземни богатства.

„Динас” АД ще добива скалнооблицовъчни материали от находище „Блягорница”, разположено в землището на гр. Твърдица. Срокът на концесията е 35 г. За този период планираните инвестиции за обезпечаване на производствената дейност са в размер на 60 хил. лв., а очакваното концесионно плащане ще надхвърли 989 хил. лв. Половината от него ще се внася по бюджета на община Твърдица.

Другите четири концесии са за добив на строителни материали. Те са за „Магма 2005” ООД (35 г.), „ПИ ЕС АЙ” АД (10 г.), „Пътстрой 99” ООД (35 г.) и „ФЦЦ Конструксион” АД (5 г.). Добивът ще се осъществява от находищата „Трите чешми”, община Първомай, „Дуандере”, община Чирпан, „Долно Белотинци”, община Монтана, и „Антимово І”, община Видин. Инвестициите, които четирите дружества ще направят, са за около 444 хил. лв., а постъпленията от концесионни плащания ще надхвърлят 3 млн. лв. Половината от тях ще бъдат превеждани по бюджетите на съответните общини.

С друго решение правителството разреши на „Традекс” ЕАД да прехвърли на „СМА Минерал Бургас вар” изцяло правата и задълженията по предоставената концесия за добив на индустриални минерали – варовици, от находище „Пърженака”. Мотив за решението е предстоящото преобразуване на двете дружества чрез вливане в една компания. Условията на предоставената през 2004 г. концесия не се изменят.

Правителството одобри и издаването на 11 разрешения за търсене и проучване на подземни богатства.

„Ню Проджект Мениджмънт” ЕООД ще изследва възможностите за добив на нефт и природен газ в „Блок 1-20 Никопол”, разположен на територията на областите Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново. Срокът за проучване на площта от 1962 кв. км е пет години. Разрешението е съобразено с приетото на Народното събрание решение за забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на България.

Шест от разрешенията се издават за проучване на строителни материали. Те са за срок от шест до 18 месеца и са за „Елаците мед” АД, „Алпине България” АД, „Хидрострой” АД, „Стелман” ООД, „Геоцвет” ЕООД и „Скални материали” АД. Дружествата ще проучват площите „Мирково” (община Мирково), „Балкан” (община Своге), „Трапа” (община Добричка), „Заставата” (община Свиленград), „Ясака” (община Угърчин) и „Ценово-2” (община Ценово). В производствена дейност ще бъдат вложени общо над 158 хил. лв., а в мероприятия по опазване на околната среда – повече от 15 600 лв.

Разрешение за проучване на неметални полезни изкопаеми – индустриални материали, получи „Лацио Коструционе” ЕООД. За срок от три години дружеството ще оперира в площта „Арачал” (49,9 кв. км), разположена в землищата на пет села в община Тервел. Минималният очакван размер на инвестициите е 41 250 лв., а на екодейностите – над 4100 лв.

Наличието на метални полезни изкопаеми в площта „Борова могила” (26,2 кв. км), която се намира на територията на общините Панагюрище и Стрелча, ще проучва „Асарел-Медет” АД. Срокът на разрешението е три години.

Възможностите за добив на скалнооблицовъчни материали ще изследват „Булрокс” ООД и „Андезит” ООД. Те ще разработват по една година площите „Голям Маказ” и „Роза”, намиращи се в общините Кирково и Джебел. Планираните от дружествата инвестиции надхвърлят 50 хил. лв., а средствата, отделени за екомероприятия, са за над 5100 лв.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg