Разследват нарушения на фирма „Егида"

1383
Разследват нарушения на фирма „Егида

Машинка за подстригване на нос, четки за зъби и котлони купило предишното ръководство на общинското дружество за охрана "Егида" с пари от бюджета на столицата.

Прокуратурата ще бъде сезирана за незаконно похарчените средства, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Дарик. Тя изнесе резултатите от общинските проверки в "Егида" и "Първа МБАЛ-София", където също има нарушения.

"Егида" има загуба на 714 000 лева, за миналата година е дължало на общината над 200 000 лева неразплатени данъци и такси. Огромни публични средства са били похарчени от "Егида" за придобивки, които по никакъв начин не са свързани с работата на дружеството, каза още Фандъкова. Например, бившият директор Момчил Янакиев се е возил в 7 служебни автомобила.

"Закупени са котлони, тостери, скара, плажна кърпа, слънчеви очила, пасти и четки за зъби. Често се срещат фактури за обяд или вечеря на различни места, но по едно и също време", посочи Фандъкова.

Като протоколен подарък била купена машинка за подстригване на нос, съобщи БТА. Сред купените протоколни подаръци са и химикалки по 795 лева едната.

Особено грубо нарушение е сключеният договор за отдаване под наем за 10 години на "Гарнизонно стрелбище", за чието възстановяване са отпуснати 2,3 млн. лева, обясни Христо Георгиев - експерт в общинското звено „Вътрешен контрол": То е отдадено за 7 стотинки на кв. м за тези 10 години, а това е атрактивно място.

Ще се търсят начини да се прекрати договора, който е сключен за 10 години, но неустойките няма да са малки, обясниха от проверяващата комисия. Търси се и решение за софийските подлези, защото договорът на "Егида" за експлоатацията им изтича в края на юни, но тя вече ги е преотдала под наем на други фирми, каза настоящият директор на "Егида" Георги Гемеджиев.

През 2005 г. изпълнителният директор на дружеството предложил на Съвета на директорите да сключи договор с пловдивска фирма за доставка на работно облекло. Няколко дни по-късно след сключването на договора се прави нов анекс с по-високи цени, последвани от десет анекса.

До 2008 г. "Егида" е купувала работно облекло само от една фирма без да обявява обществена поръчка, като според проверяващите не е ясно и дали за фирмата-изпълнител от 2005 г. е имало обявена. През 2008 г. фирмата е била сменена с друга, най-вероятно първоприемник на първото дружество. Работно облекло било давано на химическо чистене и след това се е заприходявало в склада на "Егида" като ново.

В "Егида" открили договори с известната от проверката в "Софийски имоти" рекламна фирма "Прима". За рекламни дейности от охранителната фирма са плащали в пъти повече от печалбата на дружеството.

Дружеството с 2500 работника е доведено до фалит само в рамките на три-четири години, коментира началникът на отдел "Вътрешен контрол" на Столичната община Ботьо Ботев. Ние се срещнахме с изключително големи затруднения по време на проверката, тъй като беше трудно да се открие как е отчитано всичко изразходвано, отбеляза той.

В Първа градска болница пък се е оказало, че е внасяла редовно средства във фирма, с която няма договор, със сходно на "Хигия" ЕАД име, където всъщност трябвало да се внасят парите. Към момента болницата дължи 2 млн. лева на "Хигия" ЕАД. Състояние на Първа градска болница се подобрява и от загуба тя е преминала на печалба, обясни Фандъкова, въпреки че за 2006 г. там също липсват редица счетоводни документи.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg