Разследват се 600 000 престъпления с неизвестен извършител

683
Разследват се 600 000 престъпления с неизвестен извършител

600 000 случая срещу неизвестен извършител разследва прокуратурата, заяви заместник главният прокурор Валери Първанов на кръглата маса „Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България".

Още толкова дела са били прекратени поради изтекла давност на делата, допълни прокурорът. За миналата година са извършени около 610 000 престъпления по данни на жертвите, а регистрираните престъпления са 113 340 отчита проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Около 62% от анкетираните не са потърсили помощ от полицията, заради убеждението си, че тя няма да направи нищо.

Близо 38 % от гражданите смятат, че органите на реда нямат достатъчно доказателства, за да разкрият престъплението.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов разпределението на средствата за МВР при сегашния бюджет може да бъде оптимизирано по много начини. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е готова да одобри по-висок бюджет на МВР за следващата година, ако от министерството предоставят ясна програма за действие заяви председателят й Анастас Анастасов.

Според Цветанов е наложително и да бъде пусната в експлоатация и единната интегрирана информационна система за противодействие на престъпността, благодарение на която да бъде направена реална преценка за работата на структурите на МВР, както и да се подобри координацията и взаимодействието между правоохранителните и правораздавателните органи.

Почти напълно разсекретяване на щатното число на МВР, инкорпорирането на структурите на „гражданска защита" и ГДБОП в системата на МВР, обединяване на звеното „гражданска защита" и „пожарна и аварийна безопасност" под една обща шапка, са наложителни промени смята заместник министъра на вътрешните работи д-р Веселин Вучков.

Добра идея според него е създаване на втора национална служба полиция, и нова стратегия за националната сигурност на България. Според, него са необходими и промени в нормативната уредба на МВР.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg