"Развитие на човешките ресурси" и "Административен капацитет" - най-успешните програми

483

Оперативните програми „Развитие на човешките ресурси” и „Административен капацитет”, финансирани от Европейския социален фонд са най-успешните в момента.

Това заявиха на четвъртия ден от „Седмицата на социалната политика” заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров и заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа Мария Дивизиева.

Над 18% от средствата по двете програми са средства от структурната помощ. Доказателство за големия интерес към двете програми са големия брой постъпили проекти, значителна част от които са одобрени за финансиране и вече е в ход изпълнението на първите проекти, изпълнявани със средства от ЕСФ.

От общо 1879 проектни предложения 712 са предложени за финансиране на обща стойност от близо 51 милиона лева. Вече са сключени и първите 294 договора с изпълнители. Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” обхваща трите големи сфери, имащи отношение към пазара на труда, образованието и обучението и социалното включване.

„Инвестирането в човешкия капитал е от изключително значение. В бъдеще важното ще бъде тези оперативни програми да бъдат изпълнени със съдържание”, каза в приветствието си към участниците директорът на дирекция ГД „Заетост, социални въпроси и равни възможности” на ЕК Дейвид Койн.

За 2008 г. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” Комитетът за наблюдение одобри операции в размер на над 500 милиона лева. Агенцията по заетостта като Междинно звено по ОП РЧР стартира изпълнението на схема „Квалификационни услуги и обучение за заети лица – фаза 2” с бюджет 50 милиона лева. Работодатели, образователни и обучаващи институции и организации и социално-икономическите партньори могат да кандидатстват по схемата. Над 54 000 лица ще бъдат включени в обучение, от които минимум 30% в обучение за придобиване на ключови компетенции.

В деня на „Европейския социален фонд в България” ще бъдат обсъдени темите, свързани с инвестиции в човешките ресурси в подкрепа на бизнеса, ЕСФ и административен капацитет, ЕСФ и политиките на социално включване и развитие на социалната икономика в България и ЕСФ за образование – първи стъпки в България. Ще бъде направен общ преглед за приноса на ЕСФ за развитието на България. Това е най-старият от фондовете на ЕС и основният фокус е насочен към инвестиции в човешкия капитал и неговото развитие.

Инициативата „Седмица на социалната политика”, организирана от Европейската комисия и Министерство на труда и социалната политика, с подкрепата на ЕСФ, ще продължи до 30 май 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg