Разясняват проекта за Българския енергиен холдинг

350
Разясняват проекта за Българския енергиен холдинг

Допълнителна информация за проекта за Български енергиен холдинг ще бъде дадена днес на брифинг в Министерството на икономиката и енергетиката.

Вчера министерството взе решение за създаване на Български енергиен холдинг, в чийто състав влизат НЕК, "Булгаргаз Холдинг", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-Изток 2" и Мини "Марица-Изток".

Холдингът се създава на базата на съществуващия "Булгаргаз Холдинг", като ще се промени фирмата - наименованието и предмета на дейност на дружеството.

Със създаването на новата холдингова структура България вече има една от най-големите енергийни компании в региона и създава национален енергиен лидер, с консолидирани активи на стойност около 8.5 млрд. лева, консолидирани приходи в размер около 3.6 млрд. лева и общ брой служители около 21 000 души, съобщиха от МИЕ.

Създаването на Български енергиен холдинг цели единно и ефективно управление на съставните бизнес единици, с адекватно пазарно поведение, функциониращи под единно стратегическо управление, се посочва още в съобщението.

Според МИЕ Българският енергиен холдинг ще осигури запазване и развитие на конкурентните предимства на българската енергетика, позицията й на регионалния и европейския пазар, при пълно съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...