RBK Daily: България – исторически корумпирана балканска страна

523
RBK Daily: България – исторически корумпирана балканска страна

За българската корупция се говореше още от 90-те години, говорят и днес. Ако някои смятат, че тя може да бъде доведена до нивото в останалите страни от ЕС - грешат. В балканските страни исторически съществуват проблеми с корупцията, коментира анализатор.

Нивото на корупция в България е достигнало критично равнище, но въпреки това правителството на страната не прави нищо за подобряване на ситуацията. Тези данни се съдържат в доклада на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда, пише „РБК Daily.

В качеството на наказание за липсата на ентусиазъм в борбата срещу корупцията ЕК възнамерява да блокира около 610 милиона евро, предназначени като помощ за София. Под заплаха се оказаха също така и очакванията на страната да се присъедини към Шенгенската зона през 2011 г.

Анализаторите заявяват, че ударът по българската икономика ще бъде силен, но не смъртоносен, плановете на страните-кандидатки, които още не са влезли в Еврозоната, ще се окажат заплашени от провал. През 2007 г. България и Румъния бяха приети с уговорки в Европейския съюз. Тогава в Брюксел се надяваха, че влизането в ЕС не само ще помогне на двете страни значително да подобрят своето икономическо положение, но и ще съдейства за провеждането в тях на редица реформи, които трябва да издигнат двете страни до необходимото равнище.

От януари 2007 г. България е получила като помощ от ЕС 1.7 милиарда евро по различни европейски програми без да се включват помощите за фермерите (за пет години те трябваше да получат 5.5 милиарда евро). Сега всички тези програми, вероятно, ще са заплашени от недофинансиране.

ЕС вече замрази стотици милиони евро, предназначени за развитието на земеделието и строителството на пътища в България. Страната не успя да оправдае надеждите на Брюксел и се провали заради корупцията. „България винаги е смятана за една от най-проблематичните страни в ЕС, а за корупцията й говореха още през 90-те години, говорят и днес. Ако някои казват, че корупцията там може да бъде доведена до равнището на останалите страни от ЕС, като Германия или Холандия, това е голямо преувеличение. В балканските страни исторически съществуват проблеми с корупцията“, заяви за „РБК Daily" вицепрезидентът на Центъра за политически технологии Алексей Макарин.

 В доклада на Европейската комисия се отбелязва недостатъчното желание от страна на властите да използват сила за отстраняването на нарушенията. „България сама е длъжна да вземе мерки за прочистване на своята администрация и да се убеди, че щедрата помощ, постъпваща от ЕС, достига до гражданите на страната, а не са краде от корумпираните, действащи заедно с организираната престъпност“, се казва в доклада.

Ако правителството не направи нищо за подобряване на обстановката до есента, то още през ноември страната безвъзвратно ще загуби 250 милиона евро. В Европейската комисия, наистина, се надяват, че наказанието на България ще послужи за пример и на останалите страни от ЕС, неспособни да се справят с корупцията, преди всичко Румъния.

 Впрочем съкращаването на помощта за България, в която жизнения стандарт до ден днешен остава най-ниския в ЕС, по думите на експертите, може да погребе редица национални програми.

„Отсъствието на финансиране няма да бъде фатално за България, тъй като независимо от това тя няма да бъде изключена от ЕС. Но тази история намалява шансовете за по-нататъшно разширяване на ЕС. Преди всичко става дума за Хърватия и Сърбия“, заяви Макарин.

България рискува да изгуби милиарди евро от помощите на Европейския съюз за модернизиране на пътищата, железопътната система и пристанищата, в резултат от корупция и лошо управление на предприсъединителните фондове при управлението на коалиционното правителство начело със социалистите, пише пък вестник „Файненшъл Таймс”.

Най-бедната страна-членка на ЕС вече е изправена пред загубата на почти 600 милиона евро от предприсъединителните средства, след силно критичен доклад на Европейската комисия за напредъка, който трябва да бъде одобрен от външните министри на ЕС тази седмица.

 Забавяне заплашва и отпускането на до 4.5 милиарда евро от структурните фондове на ЕС през следващите пет години, предвидени за подобряване на транспортните комуникации със Западните Балкани, Гърция и Турция. Средствата ще помогнат на България да запази висок годишен ръст и да реализира целта си да стане енергиен и транспортен център на Югоизточна Европа до 2015 г., пише изданието

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg