Реалният доход на българите намалява с 0.9% за година

1701
Реалният доход на българите намалява с 0.9% за година

Издръжката на живот е нараснала с 2% през първото тримесечие на 2012 година, на годишна база с 3.6%. Общата сума на издръжката е нараснала до 547.40 лв. на човек от четиричленно домакинство. Това съобщи в предаването "Преди всички" на БНР директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев.

Той отчете, че има стабилизиране на бедността около 23%, което е доста висок процент.

Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола в световен мащаб, увеличението на цената на природния газ и разбира се, цените на хранителните стоки, които също бележат значителен ръст от 2.6% през първото тримесечие.

Притеснителното е, че едно от сериозните пера в домакинските бюджети – за осветление, отопление, енергия, са нараснали със 7% на годишна база.

Бензин, моторни и смазочни маса – 9.1% само за тримесечието. При бензина това е 12.7% само за 3 месеца, дизеловото гориво – със 7.2%. Всичко това са разходи, които са второто по значимост перо след хранителните стоки в домакинските бюджети.

„Това е притеснителното, защото в условия на криза имаме такава сравнително висока инфлация и то цени на стоки и услуги, които касаят средните и дори и бедните българи. Ако погледнем в годишен разрез – през 2011 г. в следствие точно на тези неблагоприятни тенденции, общият доход на едно лице от домакинство е спаднал в реален израз с 0.9% спрямо 2010 г., средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3.1%, минималната пенсия – с 4%“, коментира Томев.

„Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година. При средната работна заплата имаме нарастване от 4.4%, но тук отбелязваме структурния ефект, който влияе, т.е. свиването на заетостта, излизането предимно на неквалифицирана работна сила от заетост, което изкуствено повишава средната работна заплата“, посочи Томев.

Има тенденция на спад в промишленото производство. Спада също инвестиционната активност с 2.6%. И износът бележи негативна тенденция. Наблюдава се и продължаващ спад в потреблението – нови 6.4% е намаляло потреблението през февруари. Не е нормално при спадащо потребление да се повишават цените, категоричен е Томев.

За 17-и пореден месец се отчита нарастване на депозитите, но не се знае кой и какви суми притежава.

По данни на "Галъп", процентът на хората, които са спестявали, е спаднал от 14% през 2010 г. на 7% в началото на 2012 г. От второто тримесечие на 2010 г. е постоянна тенденцията разходите на домакинствата да са по-големи от приходите. Тези данни показват, че се задълбочава неравенството и поляризацията в доходи и спестяванията на населението, коментира той и добави:

„Тази политика на рестрикции, която се прилага вече 3 години и която е безпрецедентна по своя обхват и продължителност, е погрешна и задълбочава проблемите.

Крайно време е да се премине към друг метод на стимулиране на икономиката и това е вътрешното търсене.

Настояваме за повишаване на всички доходи най-малко с 10%. За тези 3 години натрупаната инфлация е от порядъка на 9.7%. Спрямо минималната работна заплата ще предложим тя да се определя по механизъм в коридор между 50% от средната работна заплата в страната и долният праг да бъде нетния размер да бъде над линията на бедност. Новият размер на минималната работна заплата през следващата година трябва да бъде от порядъка на 300-350 лева. Ние със сигурност ще настояваме за 330 лева нова минимална работна заплата от 2013 г.“, допълва Любен Томев.

Следващите 3 месеца и тези до края на годината са решаващи от гледна точка на това да се подготвим за излизане от кризата, смята още Томев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg