Реформата у нас върви по план

491
Реформата у нас върви по план

Изпълнението на мерките и действията по Националната програма за реформи протича съгласно предварителния график, с изключение на един случай, в който се наблюдава забавяне спрямо първоначално определените срокове (приемане на закон за енергийната ефективност). Това се казва в обсъдения от правителството отчет за изпълнението на мерките, заложени в Националната програма за реформи на България (2007-2009 г. ) и в Резюмето на предизвикателствата, политиките и управлението, за второто тримесечие на 2008 г. Към края на юни 2008 г. броят на мерките е 75, като са въведени 9 нови, от които 6 планирани и 3 в процес на реализация, съобщи правителствената информационна служба.

През второто тримесечие на 2008 г. е започнало изпълнението по три нови мерки. Това са модернизация и интегриране на Българската изследователско-образователна мрежа; модернизация и интегриране на компютърната мрежа на българските училища – ще бъде завършена през 2011 г.; създаване на тестова среда за оперативно съвместяване на GIS-системите на държавна администрация и изпитването й с 4-6 администратори на първични геопространствени данни (ще бъде завършена през третото тримесечие на 2009 г.).

Дефинираните и планирани 6 нови мерки за второто тримесечие на 2008 г. са: приемане на Национална програма за развитие на информационните технологии на България (срок на завършване 2011 г.); приемане на Национална програма за подпомагане за развитие на широколентовия достъп в България (срок на завършване 2011 г.); създаване на Национална програма за подпомагане на българските семейства „Компютър у дома” (реализацията на мярката ще започне през четвъртото тримесечие на 2008 г.); стартиране на кампания за въвеждане на IPv6 в страната; изграждане на суперкомпютърен център за научни изследвания, както и създаване на ИКТ регистри по Закона за електронното управление.

В отговор на специфичните за страната ни препоръки и области, изискващи особено внимание, и в следствие на консултациите с представители на ЕК, са дефинирани 25 нови мерки и действия, от които 7 планирани, 12 в процес на реализация, 5 завършени и една одобрена. По-важните от тях са: въвеждането и прилагането на програмното бюджетиране във всички органи на изпълнителната власт; приемането на национална експортна стратегия 2013 г.; разработване на Национална стратегия по миграция и интеграция; приемане на актуализирана Национална стратегия за научни изследвания; разработване на национален план за научноизследователски организации; приемане на нов закон за защита на конкуренцията и на закон за инспектиране по труда и др.

От тях завършена е мярката по създаване на Българска банка за развитие. Тези мерки и действия ще представляват същността на актуализираната НПР на България за 2008-2010 г.

Снимка: Profit.bg


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg