Регионален център за борба с опустиняването откриват в София

566
Регионален център за борба с опустиняването откриват в София

Регионален център за Централна и Източна Европа по Конвенцията на ООН за борба с опустиняването (UNCCD) откриват в София. Предложението беше направено от Министерството на околната среда и водите и одобрено от Секретариата на Конвенцията, информира Министерски съвет.

Центърът ще е в рамките на Програма за сътрудничество между страните по Анекс V към Конвенцията, към който са причислени страните от Централна и Източна Европа, в т. ч. и България. Съгласно тази програма, през декември 2003 г. в Минск, Беларус, се проведе Регионално съвещание за страните от Централна и Източна Европа, на което бе разгледан и одобрен Регионален проект за управление на поземлените ресурси.

Проектът има за цел да улесни регионалното сътрудничество и да подпомогне страните в усилията им за опазване на почвите от деградационни процеси. Той предвижда дейности в областта на научното сътрудничество; обмен на технологии, опит, информация и документи; подготовка на кадри.

Предвижда се центърът да бъде разположен в Националния научен институт по почвознание “Никола Пушкаров”. Той ще е за подготовка на специалисти в областта на почвената защита. Идеята е учебната дейност да започне още през тази година. Проектът за работата на центъра е съвместен между МОСВ, Научния институт „Н. Пушкаров” и Секретариата на Конвенцията.

Институтът предоставя безвъзмездно самостоятелно крило от централната сграда на института с наличното техническо оборудване, учебни стаи, заседателна и конферентна зала, интернет зала. Подготвен е вече материал за лекции на английски и руски език. МОСВ и Секретариатът на UNCCD ще подпомагат финансово проекта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg