Регионалното сътрудничество да включва всички страни, призова Калфин

354
Регионалното сътрудничество да включва всички страни, призова Калфин

“Регионалното сътрудничество би трябвало да включва всички страни. Не трябва да има изолирани или самоизолирали се”. Това заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин на заключителната пресконференция на „Тройката” (България, Хърватия и Молдова) на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), която се проведе днес в София.

„Днес направихме оценка на ситуацията в региона и всички страни отново препотвърдиха готовността си да работят за реализирането на регионалния дневен ред и програмата, независимо от ситуацията, свързана с обявяването на независимост от страна на Косово. Има разбиране, че трябва да се работи за реализирането на печеливша стратегия за региона“, каза още министър Калфин. „Духът на региона продължава да се самоутвърждава, а срещите в София отвориха нова страница в регионалното сътрудничество и му придадоха нова динамика“, посочи още той.

Министър Калфин направи сравнение между днешното състояние на регионалното сътрудничество и началото, положено по инициатива на България преди повече от 12 години, съобщават от Министерство на външните работи. „Процесът е доказал своята роля и важност и се е утвърдил въпреки трудностите като „автентичен” глас на региона в най-тежките моменти от неговата история“, посочи вицепремиерът.

Присъствието на представителите на Сърбия и на Косово на срещата на външните министри от ПСЮИЕ е важен факт, който трябва да се отчита, отбеляза министър Калфин.

В изявление на българското председателство на ПСЮИЕ за срещата се посочва, че независимо от различните подходи по отношение на настоящото развитие на ситуацията в региона, страните от ПСЮИЕ остават силно ангажирани с по-нататъшното развитие на регионалното сътрудничество. Страните от ПСЮИЕ потвърждават, че регионалното сътрудничество и добросъседските отношения са сред основните предпоставки по пътя към европейска и евроатлантическа интеграция, както и за поддържане на мира и сигурността в региона, се казва още в изявлението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg