Регистрираха държавната консолидационна компания

1655
Регистрираха държавната консолидационна компания

На 22 април 2010 г., Министърът на икономиката, енергетиката и туризма и екипът му регистрираха в Търговския регистър към Агенцията по вписванията „Държавна консолидационна компания" ЕАД (ДКК ЕАД).

Дружеството е с едностепенна система на управление. То се създава в изпълнение на антикризисната програма на правителството (мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция), одобрена от правителството на 01.04.2010 г. В компанията ще бъдат апортирани дялове и акции от дружества, в които държавата има миноритарно участие.

Компанията ще работи в тясно сътрудничество с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както и с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. МИЕТ не изключва, освен миноритарни участия в държавни дружества, в новосъздадената компания да бъдат апортирани и дружества със 100% държавно участие в капитала.

Участията на ДКК ЕАД в други търговски дружества ще бъдат раздържавявани от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда, регламентиран в последното изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Не се изключва възможността постъпленията от приватизация да постъпват в ДКК ЕАД и впоследствие да бъдат насочвани към централния бюджет под формата на разпределение на дивидент.

За старт на процеса по апортиране в ДКК ЕАД на дялове или акции в други търговски дружества, Министерството на икономиката и енергетиката подготвя специално решение на МС. То ще регламентира дейностите и функциите както на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, така и на останалите отраслови министри, свързани с този процес.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма поиска с официално писмо от ресорните министри да направят бърз преглед на т.нар. „забранителен списък" по ЗПСК, с цел освобождаването на допълнителен приватизационен ресурс от дружества.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg