Рехабилитацията на блок 3 в ТЕЦ Енел Марица Изток 3 завърши

819
Рехабилитацията на блок 3 в ТЕЦ Енел Марица Изток 3 завърши

Третият рехабилитиран блок (Блок 3) на ТЕЦ Енел Марица Изток 3 успешно премина всички предвидени изпитания след приключването на неговата рехабилитация от Консорциумa Enel/E&Z, главен изпълнител на Проекта по рехабилитацията на ТЕЦ Енел Марица Изток 3. Блокът беше приет на 20 март 2008 г. от Енел Марица Изток 3 АД, месец и половина преди крайната дата от съгласувания с Министерството на икономиката и енергетиката и НЕК график.

Блок 3 успешно премина всички изпитания по въвеждане в експлоатация, отговори на изискванията на оператора на електропреносната мрежа и в момента в търговска експлоатация като е включен в паралел към националната електроенергийна система на България.

По време на рехабилитацията на Блок 3 съществуващите прахови и мазутни горелки бяха изцяло заменени с нови, котела и турбините бяха модернизирани, а всички съоръжения на блока бяха рехабилитирани и модернизирани.

В момента и трите рехабилитирани блока (Блокове 1, 2 и 3) са в експлоатация и работят с включени сероочистващи инсталации към тях (СОИ 1 и СОИ 2). Това означава, че количеството на серен диоксид, излъчван в атмосферата от централата се очиства с над 94%. Блок 4 беше спрян за рехабилитация и предаден на Главния изпълнител. Работите по рехабилитацията му вече започнаха и напредват по план.

Всички договорени по отношение на ефективността параметри, не само бяха постигнати, а и надвишени. В резултат на това цялостната ефективност от експлоатацията на блоковете беше значително подобрена. След работите по рехабилитацията и модернизацията, инсталираната брутна мощност на Блокове 1, 2 и 3 беше увеличена от 210 МВ на 227 МВ всеки, което води до увеличение на текущата обща мощност на централата на 681 МВ.

Сега ТЕЦ Енел Марица Изток 3 е първата и единствена електроцентрала на лигнитни въглища не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа изцяло работеща в съответствие с Европейските и Българските екологични стандарти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg