Рехабилитацията на отсечките Пловдив-Бургас и Мездра-Горна Оряховица на стойност 5.5 млн. евро

495
Рехабилитацията на отсечките Пловдив-Бургас и Мездра-Горна Оряховица на стойност 5.5 млн. евро

Заместник-министърът на транспорта Весела Господинова, в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, подписа днес двата договора за техническа помощ за рехабилитацията на ЖП инфраструктурата в участъци от железопътните линии Пловдив-Бургас и Мездра-Горна Оряховица.

Изпълнител на проекта за ЖП линията Мездра-Г. Оряховица е консорциумът между Систра (Франция), Судоп Прага (Чехия), Гетинса (Испания), Транс Ел Инженеринг (България) и „Вектор-Бул” ООД (България). Договорът беше подписан от вицепрезидента на Систра Ерик Лека и е на стойност 5 460 000 евро.

Вторият договор за техническа помощ на ЖП линията Пловдив-Бургас беше подписан с консорциума между Судоп Прага (Чехия) и Транс Ел Инженеринг (България). Заместник-председателят на борда на директорите и търговски мениджър на Судоп Прага Томас Славичек положи подпис на контракта. Стойността му е 2 980 000 евро.

След подписването на договорите министър Мутафчиев заяви, че успешното изпълнение на тези проекти ще даде възможност за провеждането на търгове за избор на изпълнители за строителство, инженеринг, доставки и супервизия на отсечките Пловдив-Бургас и Мездра-Горна Оряховица.

Тези две отсечки са включени в алтернативния списък с проекти на Секторна оперативна програма „Транспорт”, което дава потенциална възможност за кандидатстване за финансиране от Кохезионния фонд на ЕС.

С реализирането на двата проекта ще се открие възможност за бъдещо подобряване на безопасността, комфорта и скоростта на пътуване по железопътната инфраструктура в тези две важни както за българските граждани, така и за икономиката като цяло направления, каза още министърът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg