Рехабилитираха 167 км републиканска пътна мрежа

1412
Рехабилитираха 167 км републиканска пътна мрежа

Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров откриха официално близо 167 км републиканска пътна мрежа, рехабилитирана по „Транзитни пътища V”.

Със средства от програмата е финансиран Лот 19 „Път II-21-Русе-Силистра” и Лот 20 „Път II-71-Силистра-Добрич”. Лот 19 включва над 93 км пътна инфраструктура, а Лот 20 повече от 74 км.

Откриваме рехабилитирана пътна мрежа с обща дължина над 160 км на стойност повече от 100 млн. лв., заяви премиерът Бойко Борисов. Обновената инфраструктура е изключително важна за международния и междурегионалния трафик, подчерта при откриването министър Лиляна Павлова.

Близо 4 900 моторни превозни средства е средногодишният трафик на денонощие по пътя Русе-Силистра и около 4000 по Силистра-Добрич. Министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че се работи усилено и по рехабилитацията на пътя Силистра-Шумен, чиято дължина е 107 км.

Символичната „първа копка” на този участък, който е най-големият проект по „Транзитни пътища V” бе направена в края на август т. г. „Вярвам, че развитата пътна инфраструктура ще привлече повече инвестиции в региона и ще стимулира развитието на туризма”, заяви министър Павлова.

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров посочи, че двата второкласни републикански пътя са от значение както за жителите от региона, така и за пътуващите в посока Дунав мост. „Пожелавам на всички безаварийно каране и да ползвате пътната инфраструктура със здраве”, каза инж. Лазаров.

Изпълнител и на двата лота е „Пътинвестинженеринг” АД. Стойността на договора за строително-монтажни работи на Лот 19 е над 25,6 млн. евро без ДДС, а на Лот 20 22,1 млн. евро без ДДС. 65% от вложените средства са от Европейската инвестиционна банка, а 35 на сто от републиканския бюджет.
 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg