Рекорден брой милионери в България

4655
Рекорден брой милионери в България

България е на път да бие рекордите на Русия по главоломно нарастване на забогатели българи.

Данните на НАП показват, че през 2008 г. богатите българи, регистрирали официални доходи за над един милион лева, са 87 души. В годината на най-тежката криза - 2009, техният брой намалява три пъти и достига 28 българи. През 2010 г. можем да се похвалим с рекордно нарастване на официално богатите у нас, които според данъчните служби досега са достигнали 1673 души. Така броят на богатите българи само за една година е скочил 60 пъти.

„Това несъмнено е добра новина - казва Росен Бъчваров, директор „Комуникации" в НАП. - Защото богатите хора са двигател на икономиката и това, че един човек е богат, не е порок. От друга страна обаче, интересът на НАП е всеки един човек, независимо дали е богат или беден, да плаща данъци върху пълните си възнаграждения."


Какви са източниците на доходи на богатите българи

Според Росен Бъчваров, палитрата е широка и „няма определена професия, сектор или възраст, която да е т.нар. милионерска печеливша група".

Явно у нас няма „златна мина", която да генерира милиони. Има обаче места, където богатството е в особено голяма концентрация. Това са големите градове в България.

Златният медал за „гнездо на милионери" печели София, среброто отива в гр. Стара Загора, бронзът - в гр. Пловдив.

Приходите на официално регистрираните през 2010 г. милионери са основно от договори за управление и контрол, консултантски възнаграждения, доходи на рентиери и др.

Парадоксалното е, че рязкото увеличаване на богаташите у нас през последната година се дължи на кризата. Поради свиване на пазара и дългове към банките, много компании бяха принудени да продадат бизнеса си или част от него. Това се случи и с един от най-богатите българи, който продаде през годината няколко от своите предприятия. Парите от продажбите се обявяват в данъчните декларации като приходи.

Каква е официалната версия за рекордния брой милионери

„Има няколко версии, като една от тях е, че част от физическите лица са продали дялове от търговските си предприятия. Тази версия е логична, но ние не отдаваме ефекта изцяло на нея. По вероятното обяснение е, че хората в България стават по-дисциплинирани - обобщава причините за бума на официални милионери у нас Росен Бъчваров. - И тук има две посоки. Стават дисциплинирани по собствено желание да спазват правилата, защото данъчните ставки в България са едни от най-ниските в света. Втората причина е страхът от санкции. Защото през последната година и половина НАП предприе по-агресивна контролна дейност, прави множество проверки, акции, санкциониране. Така че, комбинация от много фактори изважда на светло част от доходите на тези физически лица."

„Богатите също плачат", убеждаваше ни навремето популярeн сериал. Очакваме продължението: „Особено, когато плащат данъци".

Колко са заможните българи, които влизат в клуб „два милиона"?

„В клуб „два милиона" са малко над 660 души, а хората, които са декларирали над половин милион лева приходи, са малко над 3 800 души - обобщава данните Росен Бъчваров, като акцентира върху инициатива на НАП от т.г. - създаване на специализирано звено за ВИП-данъкоплатци. - Неговата цел е да обхване онези физически лица, чиито доходи надхвърлят 500 хил. лв. за година. И именно защото богатството само по себе си не е порок, чрез това звено те ще получават по-качествено обслужване и по-бърз отговор на възникналите въпроси. Обособени в отделно звено обаче, те подлежат и на по-прецизен контрол върху доходите, които получават."

Сравнение с други страни от ЕС не можем да направим, защото „подобна статистическа информация не е достъпна в тях", казва Росен Бъчваров. Но пък можем да кажем, че в „клуба на богатите" в България има подмладяване.

„Има хора на възраст около тридесет години, които декларират доходи от над един милион лева - уточнява Росен Бъчваров от НАП. - Това са образовани млади специалисти и бизнесмени. По-голямата част от тях получават доходи като управители или членове на управителни или контролни органи на различни компании."

Ще завършим с един български виц по темата. Попитали премиера: „Защо пенсиите у нас са толкова ниски?" „Защото е криза", бил отговорът. „А защо броят на милионерите се е удвоил?" „Инфлация!!", заключил той.

Източник: БНР

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg