Рекорден износ на българска електроенергия

1480
Рекорден износ на българска електроенергия

България бележи две поредни години - тази и миналата, рекорден износ на електроенергия, обяви по време на форум на тема либерализация на енергийния пазар Митю Христозов, дирeктор на дирекция “Централно диспечерско управление“ в ЕСО, съобщи БТА.

За миналата година износът на страната ни е бил 8 .5 млрд. киловатчаса електроенергия и е бил рекорден в цялата история на българската енергетика. До вчера - 23 ноември 2011 г. износът вече е 9 .62 млрд. киловатчаса, а по изчисления на ЕСО до края на годината той ще достигне 10 млрд. 500 млн. киловатчаса електроенергия или ще бъде с около 30 процента повече отколкото през 2010 г., посочи Христозов.

До голяма степен износът се дължи на високото търсене на електроенергия от съседните страни и на възможността страната ни да произведе повече електроенергия благодарение на две поредни години с повече водни залежи в язовирите и увеличено производство от ВЕЦ. В съседните на нас страни водните запаси съответно са значително по-малко и имат недостиг на енергия, коментира Христозов.

Значително е повишено и вътрешното потребление, сочат данните на ЕСО. Тази година се очаква то да е с около 1.5 млрд. киловатчаса повече от миналата година или с около 4 процента повече, а от 2000 г. насам потреблението в страната не е нараствало с повече от 1.5 на сто за година, отбеляза Христозов. Според него това се дължи на по-високото битово потребление и е свързано с по-неблагоприятни температурни фактори през тази година в сравнение с 2010 г

Прогнозите за производството и износа за 2012 г. ще зависят от това каква снежна покривка ще има през зимния сезон и дали ще могат язовирите отново да се напълнят, посочи Митю Христозов. В момента те имат около 65 на сто от максималния си запас, а през миналата година не са спадали под 90 процента от обемите, добави той.


 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

xD
# 0
02:12 | 22 December 2011
ако не постоят Белене ще е най-голямата грешка в модерната история на България,на нашите съседки не им дават или не могат да си направят АЕЦ. Ние обаче имаме уникалния шанс след 20 години в нас да е и " сиренето и ножа!"
Jesslyn
# 1
04:12 | 18 December 2011
This "free sharing" of information seems too good to be true. Like cmomunism.
Krassen Stanchev
# 2
22:11 | 24 November 2011
Публикацията е важна като поредното доказателство за излишъци в електроенергийната система на България. Онова което липсва в нея е следното: а) на какви цени се изнася и за кого, б) каква е опиративната печалба и за кого, в) как тези продажби и печалби се съотнасят с показателите по износа от други отрасли и г) какви са очакваните изменения в конюнктурата, ако се обстрахираме от природни фактори и предчувствията на "шопите", "индианците" и подобни на тях фолклорни персонажи за сняг и дъжд.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg