Рекорден скок от 16.8% в издръжката на живота отчита КНСБ

423
Рекорден скок  от 16.8% в издръжката на живота отчита КНСБ

Рекордно поскъпване на издръжката на живот – с 1.8 % за второто тримесечие и 16.8 % на годишна база отчита институтът за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

В края на юни средния размер за издръжка на четиричленно домакинство (2 възрастни и две деца) достигна 456.59 лв. Налице е най-голямото увеличение след хиперинфлацията през 1997 г., каза директорът на института Любен Томев.

В годишен план общото поскъпване на хранителните стоки е 22.3 % което също е рекорд. В групата „Хляб и зърнени храни” средното увеличение за тримесечието е 4.7%, като за отделни стоки е по-голямо – 5.6% за макаронените изделия, 8.9% за тестените (15.3% за баничките и 8.7% за гевреците), 36.1% за ориза.

При месото има разнопосочни тенденции: поскъпване на пилешкото месо и разфасовки съответно с 5.5% и 8%, на агнешкото с 6.3%, на свинското с 3.4% и задържане на цените за телешкото месо и колбасите.

След рекордното поскъпване на олиото по-рано през годината, през юни има затишие, на годишна база обаче увеличението е 86.9%.

Плодовете са се повишили с 6.2%, зеленчуците са слабо поевтинели спрямо началото на годината, но за отделни продукти се наблюдава забележителен ръст: 34.2% за зеления лук, 40% за тиквичките, 37% за марулите.

Варивата – основна храна на бедните домакинства, през второто тримесечие са поскъпнали със 7.9% - лещата, и с 5.6% - зрелият фасул. На годишна база повишението им е съответно 51.9% и 36.1%.

Данните за социално-икономическото състояние на нискодоходните домакинства не свидетелстват за повишение на жизнения им стандарт и за промяна на статуквото, отчитат в института на КНСБ.

Общият доход на човек в тази група домакинства е 160 лв., а съотнесени към всички домакинства те са 52.5%. Общият им доход спрямо минималната работна заплата е 72.73%.

Новата граница на бедност според изчисленията на ИССИ е 177.81 лв. на едно лице. Тя е с 0.7% по-висока за тримесечието и с 16% спрямо юни 2007 г. В същото време общият доход на човек от домакинство – 262.93 лв., е едва 57.6% от необходимите средства за издръжка на живот.

Тенденция на нарастване на цените има в световен мащаб, но в далеч по-умерени и допустими граници, отбелязаха синдикалните анализатори. Данните на Евростат за хармонизираните индекси на потребителските цени през май показват ръст 3.9% за ЕС-27 и 3.7 за страните от еврозоната.

Основният проинфлационен фактор за България за хранителните стоки, където ръстът е 25.2%, докато за ЕС-27 средно този ръст е едва 7.2%.

 От европейския икономически и социален съвет са посъветвали нашите наблюдатели да отчитат данните не общо, а в поне 5 доходни групи, тъй като профилът на тяхното потребление е различен.

При бедните домакинства се отчита най-голямо повишение на разходите за хранителни стоки, докато при тези с високи доходи ръстът е най-голям в перото автомобили, даде пример Любен Томев.

Освен това е нужен отделен индекс за възрастните хора, защото те имат ценово въздействие от ограничен брой стоки и по тази причина данните от общата статистика им изглеждат нереални.

Друга препоръка е по подходящ начин да бъдат включени в статистиката и цените на жилищата, които досега са се считали предимно за инвестиционен разход.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg