Рекорден транзит на руски газ през територията на България отчитат от Топенерджи

832
Рекорден транзит на руски газ през територията на България отчитат от Топенерджи

Рекорден транзит на руски газ през територията на България са отчели специалистите от компанията Топенерджи - Балкански диспечерски газов център, предаде днес ИТАР-ТАСС.

Изпълнителният директор на дъщерното дружество на Газпром Игор Елкин съобщи, че заради студеното време потреблението на синьо гориво в балканските страни рязко е нараснало, като само в България денонощното потребление на газ се е увеличило средно с 4 милиона кубични метра.

Като цяло за 2007 г. е регистрирано увеличение на доставките на газ за Балканите с 13.2 на сто, а за България - с 4.7 процента, което изразено в цифри възлиза на стотици милиони кубични метра. Очаква се потреблението да продължи да нараства, което може да изисква по-нататъшно разширяване на транзитната газопроводна система по територията на България със строителство на нови мощности, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сегашният скок на потреблението на газ предивзика трудности в разпределението му, тъй като в сферата на дейност на Топенерджи, освен България, влизат Украйна, Молдова, Гърция, Турция, Румъния и Македония. В съответствие с условията на договора, за всяка от страните е определен конкретен обем газ, реалното потребление обаче значително превишава този лимит и на практика ежедневно компанията е принудена да взема трудни
решения за преразпределение на потоците, за да удовлетвори оптимално потребителското търсене.

Помощ в тези трудности може да окаже новият газопровод Южен поток, за чието изграждане в момента активно се водят преговори. Този магистрален газопровод може да превърне България в енергиен център на Европа, подчертава ИТАР-ТАСС. Проектът предвижда строителството на газопровод от Русия в България по дъното на Черно море с по-нататъшен транзит на газ през територията на страната в Европа.

Перспективите за строителството на газопровода ще бъдат обсъждани по време на посещението на руския президент Владимир Путин в България на 17-18 януари, заедно с въпросите за реализацията на други мащабни проекти като АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис", възстановяване на фериботните връзки между пристанищата на България и Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg