Рекордни приходи от данъци в Плевен

472
Рекордни приходи от данъци в Плевен

Рекордни са приходите от данъци и осигуровки в Плевен, в сравнение с предишната година. Това съобщиха от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в областния център.

Планът на дирекцията е 170.78 млн.  лв., като завишението спрямо 2007 г. е с 19.42 млн. лв., посочи главният експерт Йовита Куманова. За седемте месеца в бюджета са внесени 101.23 млн. лв. данъци и осигуровки - с 21.71 млн. лв. повече от миналогодишните приходи, уточни Куманова.

Повишението се дължи на промяната в данъчното законодателство, допълни тя. Въвеждането на така наречения плосък данък е увеличил обхвата за облагане на доходите, които през 2007 г. са били необлагаеми, поясни експертът.

Приходите от данъци в Плевен общо са 44.64 млн. лв. - с 15.14 млн. лв. повече, като ръстът е 51.3 на сто спрямо миналата година. Постъпленията от данък върху доходите на физическите лица са 17.42 млн. лв.- повече с 5.63 млн. лв., като увеличението е 47.9 на сто. От Корпоративен данък са постъпили 11.10 млн. лв., изпълнението е 61.9 на сто спрямо 2007 г.

От осигурителни вноски за ДОО са събрани 39.74 млн. лв. - 61.1 на сто от плановите разчети. Вноските за НЗОК са 10.68 млн. лв. - увеличението е от 1.55 млн. лв. Вноските за Допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) са 4.94 млн. лв., ръст от 30.8 на сто. Тези постъпленията са се увеличили много, тъй като все повече лица, родени след 1 януари 1960 г., започват трудова дейност, обясниха от дирекцията.

Очертава се ясна тенденция за преизпълнение на плановите показатели за 2008 г., което показва и непрекъснатото повишаване на данъчната отговорност на фирмите и гражданите, коментира директорът на дирекцията Милена Михайлова.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...